Filiżanka małej czarnej to dla wielu obowiązkowy element poranka. Jej smak i zapach pobudzają, relaksują, wprowadzają w dobry nastrój. To napój, który łączy pokolenia. Jak go przygotować, by zachwycał swoim niezwykłym aromatem? Jaki rodzaj kawy najlepiej wybrać?
Jak wybrać rodzaj kawy?
Pierwszą kwestią przy zakupie kawy jest jej rodzaj. Czy ma to być kawa ziarnista, mielona, a może rozpuszczalna? Każda z nich ma swoje wady i zalety. Ta ziarnista zapewnia intensywny aromat, ale wymaga użycia ekspresu lub młynka do kawy, co jest pracochłonne Rozpuszczalna jest szybka w przygotowaniu, ale mało intensywna. Dobrą alternatywą dla nich jest kawa po mieleniu – aromatyczna, oryginalna w smaku, nadająca się do przygotowania zarówno w ekspresie, jak i z użyciem kawiarki czy dripu. Kawy mielone są dostępne w wielu wersjach – istnieje możliwość dopasowania intensywności, stopnia goryczki i aromatu do swoich indywidualnych oczekiwań.
Gdzie kupować dobrej jakości kawy do domu?
Kawy mielone są niezwykle popularne, więc większość sklepów oferuje ich szeroki wybór. Najwięcej kaw mielonych dostępnych jest w specjalistycznych sklepach z kawą i akcesoriami do jej parzenia. Kupując kawę, trzeba zwracać uwagę na producenta, pochodzenie i jakość ziaren, intensywność. Wskazówką mogą być też certyfikaty dotyczące rodzaju plantacji, z której pochodzi kawa.