Mąka może być nie tylko pszenna. Aktualnie w sprzedaży można znaleźć szeroką gamę innych mąk, które doskonale nadają się jako dodatek do wielu dań. Wśród nich znajduje się także mąka arrarutowa.
Mąka arrarutowa – co to jest?
Nie każdy z nas słyszał o mące arrarutowej. To nowy typ mąki dostępnej na polskim rynku. Co warto o niej wiedzieć?
Mąka z rodzaju arrarutowych, inaczej określana także jako mąka Arrowroot czy też mąka maranta lub z maranty to mąka pozyskiwana z rośliny maranty trzcinowatej. Jest to rodzaj skrobi, która bardzo dobrze nadaje się do zagęszczania różnych potraw. Po dodaniu do niej płynu tworzy się przejrzysty żel, który można wykorzystać do zagęszczania:
– sosów
– zup
– galaretek
– puddingów
Tego typu mąka jest bardzo często używana w kuchni azjatyckiej, w tym wietnamskiej oraz koreańskiej, ale sprawdzi się także w wielu daniach kuchni polskiej, na przykład jako zamiennik mąki pszennej czy skrobi kukurydzianej.
Mąka arrarutowa to mąka bezglutenowa!
Warto przy tym wskazać, że mąka arrarutowa to także mąka bezglutenowa, dlatego też może być ona bezpiecznie stosowana przez osoby, które są na diecie bezglutenowej!
Mąka tego rodzaju naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego też jest ona bezpiecznym produktem dla tych osób, które źle reagują na gluten i muszą wyeliminować go ze swoich posiłków.